WEBMAN
Scroll Down

Πέντε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να πληρώνεις ποτέ με κάρτα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

  • 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
  • -

Πολλές πληρωμές πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Οι κάρτες μπορεί να είναι βολικές και αξιόπιστες. Αλλά εδώ είναι μερικά σενάρια όπου η χρήση τους ή η εισαγωγή των μυστικών ψηφίων σας μπορεί να είναι επικίνδυνη.

 

Όταν η διεύθυνση ενός site δεν ξεκινά με «HTTPS»

 

Εάν δεν βλέπετε αυτά τα πέντε γράμματα στη γραμμή διεύθυνσης του ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να κάνετε μια πληρωμή, σημαίνει ότι ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής. «Το HTTPS είναι ένα πρωτόκολλο για ασφαλή επικοινωνία μέσω ενός δικτύου υπολογιστών που χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο», εξηγεί ο Robert McKee, δικηγόρος και πιστοποιημένος διεθνής επαγγελματίας απορρήτου. «Το κύριο κίνητρό του είναι ο έλεγχος ταυτότητας του ιστότοπου που επισκέπτεστε και η προστασία του απορρήτου και της ακεραιότητας των δεδομένων που ανταλλάσσονται».

 

 

Όταν απαντάτε σε ένα email

 

Είναι πραγματικά καλύτερο να παρέχετε την πιστωτική σας κάρτα σε κάποιον μέσω τηλεφώνου ή ακόμα και μέσω μηνύματος κειμένου παρά να απαντήσετε με τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας σε ένα email. «Υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται “phishing” ή “spear phishing” και περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν σχεδιαστεί για να αράξουν τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας για μια μη εξουσιοδοτημένη αγορά», προειδοποιεί ο Stephen Lesavich, PhD, JD, δικηγόρος, ειδικός στις πιστωτικές κάρτες και συγγραφέας πωλήσεων. Πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, αναζητήστε ενδείξεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” όπως ορθογραφικά λάθη, περίεργη χρήση των λέξεων και λογότυπα που φαίνονται ψεύτικα.

 

Όταν ένας διαδικτυακός έμπορος δεν έχει κριτικές ή προηγούμενες καταχωρίσεις

 

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε από έναν έμπορο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα—από το eBay έως το Etsy—αναζητήστε τον στο διαδίκτυο. Εάν τα κάνετε Googlάρισμα και υπάρχει μόνο μία καταχώριση για τον έμπορο, χωρίς κριτικές στο διαδίκτυο, χωρίς προηγούμενες εμπειρίες από άλλους πελάτες και χωρίς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν… να παραδώσετε την κάρτα σας. «Το Διαδίκτυο έχει δώσει στους καταναλωτές έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μετρήσουν τη φήμη των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το», προτείνει ο Adam Jusko, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της creditcardcatalog.com, ενός ιστότοπου σύγκρισης καρτών και ειδήσεων. Επίσης, αναζητήστε στοιχεία επικοινωνίας στους ιστότοπους από τους οποίους αγοράζετε, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης και του αριθμού τηλεφώνου, εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον έμπορο.

 

Όταν πραγματοποιείτε αγορές μέσω Διαδικτύου ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi

 

Η εισαγωγή οποιωνδήποτε προσωπικών πληροφοριών σε έναν ιστότοπο (είτε ο ίδιος ο ιστότοπος είναι ασφαλής είτε όχι) μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους εάν η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλής, και αυτό περιλαμβάνει δημόσιο Διαδίκτυο ή οποιοδήποτε Διαδίκτυο χωρίς προστασία με κωδικό πρόσβασης. Οι συνέπειες είναι ότι οποιεσδήποτε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες (σκεφτείτε, κωδικοί πρόσβασης, προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες πιστωτικών καρτών) μπορούν να… διαβαστούν από οποιονδήποτε προσπαθεί να διεισδύσει στο δίκτυο. Είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί η ασφαλής σύνδεση πριν εισαγάγετε τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε συνδέσεις Wi-Fi που δεν είναι γνωστό ότι είναι ασφαλείς (σκεφτείτε: το Wi-Fi της καφετέριάς σας, το δωρεάν Wi-Fi στο κτίριό σας ή το αεροδρόμιο) εκτός εάν το κάνετε μέσω ενός ασφαλούς VPN.

 

Όταν αγοράζετε κάτι σε δημόσιο υπολογιστή

 

Όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο μέσω δημόσιου υπολογιστή ή υπολογιστή άλλου ατόμου που δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε, κρατήστε την πιστωτική σας κάρτα κλειδωμένη. Ένας δημόσιος υπολογιστής μπορεί να έχει συσκευές ή λογισμικό για την εγγραφή όλων των πληκτρολογήσεων, γνωστά και ως keyloggers. Οι υπολογιστές μπορεί επίσης να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό με άλλα εργαλεία για την κλοπή των πληροφοριών σας.

 

Επειδή δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την ασφάλεια ενός δημόσιου υπολογιστή, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα σε έναν ιστότοπο στον οποίο έχετε πρόσβαση από αυτόν τον υπολογιστή.

ΠΙΣΩ
W